На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Про робочу групу з вивчення механізму запровадження референтних цін на лікарські засоби і медичні вироби.

 

Про робочу групу з вивчення механізму запровадження референтних цін на лікарські засоби і медичні вироби.

 

2 квітня п.р., у приміщенні Кабінету Міністрів України відбулося третє засідання робочої групи з вивчення механізму запровадження референтних цін на лікарські засоби, медичні вироби, створеної на виконання доручення Кабінету Міністрів України.

На засіданні, яке проводилося під головуванням Віце-прем’єр-міністра України-Міністра охорони здоров’я Богатирьової Р.В., були присутні члени робочої групи та запрошені (зокрема, представники МОЗ, Мінекономрозвитку, Держлікслужби, інших державних органів, інститутів громадянського суспільства, зокрема, Асоціації “Виробники ліків України”).

Учасникам було повідомлено, що механізм референтного ціноутворення на лікарські засоби, упровадження якого відбувається згідно доручень Президента України Віктора Януковича, повинен запрацювати з 15 травня п.р.

Для підвищення ефективності діяльності групи і оперативного виконання нею завдань, за результатами засідання, склад робочої групи доручено скоротити: зокрема, з нього будуть виключені деякі представники МОЗ, представники інститутів громадянського суспільства (в т.ч. асоціацій).

Під час обговорення учасниками робочої групи порушувалися питання щодо умов упровадження референтного ціноутворення в Україні, необхідності урахування світового досвіду, з одного боку, та чинних норм законодавства України, якими визначено засади державного регулювання цін на лікарські засоби, з іншого боку. Зокрема, про необхідність дотримання чинних постанов КМУ від 17.10.2008 №955, від 25.10.2009 №333, під час підготовки проектів актів з референтного ціноутворення, зазначили у виступах директор Асоціації Алєксєєва О.А., начальник відділу стратегічного маркетингу ВАТ “Фармак” Комаров Ю.В.

Водночас, за словами Голови Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Бродського М.Ю., сьогодні необхідно нормативно скасувати існуючі торговельні націнки, а ліки продавати в аптеках за референтними цінами, визначеними, по суті, державою; крім того, на його думку, учасники фармацевтичного ринку повинні знизити ціни на ліки й зробити їх доступними для громадян.

Отримані під час засідання матеріали - проекти актів Уряду України, за рішенням Віце-прем’єр-міністра України-Міністра охорони здоров’я Богатирьової Р.В., будуть переглянуті та відпрацьовані у іншій редакції.

Ураховуючи, що питання про їх громадське обговорення не порушувалося, очікувати прийняття нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України з питань референтного ціноутворення можна найближчим часом, без додаткового обговорення у рамках регуляторних процедур. 

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio