На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Пропозиція АВЛУ скасувати Розпорядження КМУ від 31 03 2015 р. №300-р

АВЛУ звернулася до Експертної групи з питань дерегуляції фармацевтичного напрямку МОЗ України розглянути можливість та ініціювати скасування Розпорядження КМУ від 31 березня 2015 р. №300-р.

 

Кабінетом Міністрів України прийнято Розпорядження від 31.03.2015 р. №300-рПро затвердження переліку і норм накопичення в системі екстреної медичної допомоги лікарських засобів та медичних виробів першої необхідності для організації медико-санітарного забезпечення цивільного населення під час особливого періоду”.

Зазначеним Розпорядженням затверджено перелік і норми накопичення в системі екстреної медичної допомоги лікарських засобів та медичних виробів першої необхідності для організації медико-санітарного забезпечення цивільного населення під час особливого періоду згідно з додатком.

Зазначене накопичення здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги.

Питання, яке пропонується вирішити Розпорядженням, є важливим для держави, особливо, за наявної політико-економічної ситуації у країні.

Разом із тим, вважаємо, вказане рішення Уряду необхідно переглянути та прийняти нове, виключно на підставі висновків та пропозицій широкого кола фахівців державного та приватного секторів економіки, за результатами відкритого громадського обговорення, із дотриманням регуляторної процедури, що обґрунтовується наступним.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. №300-р прийняте без обговорення та залучення громадськості, що є порушенням Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Результатами прискореного підходу до прийняття такого рішення стали недоліки, виявлені в акті після його оприлюднення, а саме:

(1) не прозорий критерій визначення норм накопичення препаратів та виробів медичного призначення, зокрема, у розрізі потреб регіонів;

(2) не прозора методика визначення потреби та номенклатури лікарських засобів та медичних виробів, застосована для підготовки акта;

(3) у переліку вказані як міжнародні непатентовані назви, так і торговельні найменування, що закладає конфлікт інтересів та підстави для лобіювання окремих препаратів;

(4) у переліку містяться препарати, які не входять до Державного формуляра лікарських засобів, що свідчить про нехтування принципами функціонування формулярної системи в Україні; крім того, наявність подібних препаратів у переліку не узгоджується із метою акта – наданням екстреної медичної допомоги, адже необхідність використання згаданих 84 препаратів для потреб екстрених випадків (невідкладних станів) викликає обґрунтовані сумніви;

(5) не визначено загальну суму, яка буде необхідна для закупівлі препаратів, вказаних у переліку (принаймні, із пояснювальною запискою до проекту акта, на стадії його підготовки, громадськість не мала можливості ознайомитися);

(6) кошти державної субвенції наразі виділені областям для потреб забезпечення лікарськими засобами системи екстреної медичної допомоги, а не для формування резерву на час особливого періоду.

Вказані недоліки не можуть бути усунені шляхом внесення змін до чинного Розпорядження, тому потребують його скасування та підготовки нового документа.

Загалом, робота над підготовкою нового проекту потребує широкого залучення фахівців з питань охорони здоров’я, юридичних, економічних питань, а також узгодження із законодавством, яким регламентовано питання матеріального резерву, мобілізаційної підготовки, державних закупівель, основ законодавства про охорону здоров’я, екстреної медичної допомоги, обов’язкового проведення антикорупційної експертизи проекту.

 

Ураховуючи викладене, АВЛУ просила:

підготувати та внести на розгляд Кабінету Міністрів України для затвердження проект рішення Уряду про визнання таким, що втратило чинність, Розпорядження Кабінету Міністрів від 31 березня 2015 р. №300-р;

ініціювати створення Міжвідомчої робочої групи з питань підготовки “Переліку і норм накопичення в системі екстреної медичної допомоги лікарських засобів та медичних виробів першої необхідності для організації медико-санітарного забезпечення цивільного населення під час особливого періоду” із визначенням терміну підготовки акта та залученням представників усіх зацікавлених центральних органів виконавчої влади, інститутів громадського суспільства, експертів.

 

Фахівці Асоціації готові оперативно долучитися до діяльності робочої групи, у разі її створення, та активно працювати над підготовкою проекту.

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio