На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Про проект змін до Критеріїв, що застосовуються при визначенні лікарських засобів, рекламування яких заборонено

Асоціація “Виробники ліків України” інформує, що за результатами засідання 11 вересня п.р. в МОЗ робочої групи з питань удосконалення законодавства щодо рекламування лікарських засобів, створеної наказом МОЗ від 24.07.2015  №467, у якому взяв участь представник АВЛУ,  виконано:

 

1. МОЗ (Нагорна О.О.) ураховано пропозиції АВЛУ (лист АВЛУ на адресу групи від 10.09.2015 № 686), інших учасників ринку та знято з розгляду проект змін до Критеріїв, що застосовуються при визначенні лікарських засобів, рекламування яких заборонено, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 06 червня 2012 року №422, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 липня 2012 року за №1189/21501.

Нагадуємо, що представником ДЕЦ пропонувалося встановити більш жорсткі, ніж існуючі, вимоги у цій сфері та заборонити рекламу препаратів для серцево-судинних захворювань, препаратів для вагітних, препаратів для дітей віком до 12 років.

 Наразі, проект змін не буде вноситися МОЗ.

 

2. Учасниками  прийнято рішення обговорити пропозиції Чумака В.Т. у сфері удосконалення законодавства про рекламу.

На розгляд Робочої групи з питань вдосконалення законодавства  щодо реклами лікарських засобів Чумаком В.Т. винесено проект Закону України  “Про внесення змін до деяких законів України щодо реклами лікарських засобів” (далі - Проект).

Частиною 2 розділу І Проекту передбачено внесення змін до  Законі України “Про рекламу”, згідно з якими  статтю 26 зазначеного Закону (Контроль за дотриманням законодавства про рекламу) пропонується доповнити новою частиною наступного змісту:

“центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я  щодо реклами лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів діагностики, лікувальної практики, тощо, викладених у статті 21 цього Закону”.

Частина 2 розділу ІІ Проекту передбачає обов’язок Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити розроблення та прийняття міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади нормативно-правових актів відповідно до цього Закону.

Метою зазначених змін є наділення центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я (далі  - МОЗ України)  повноваженнями щодо здійснення контролю за рекламою лікарських засобів, виробів медичного призначення, засобів діагностики, лікувальної практики.

На думку автора Проекту, зазначені зміни в Закон України “Про рекламу” створять обов’язки для Кабінету Міністрів України та інших центральних органів виконавчої влади щодо приведення власних нормативних актів у відповідність до положень Проекту, що призведе до закріплення конкретних контрольних функцій та повноважень МОЗ України у сфері контролю за рекламою у підзаконних актах.

Зокрема, такі функції та повноваження будуть передбачені у Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про рекламу, затвердженого постановою КМУ від 26 травня 2004 р. № 693.

Пропозиції будуть обговорені для подальшого прийняття рішення.

 

3. Учасники погодили розглянути можливість створення (поновлення діяльності), добровільного для заявника, попереднього погодження у МОЗ тексту реклами на основі практики діяльності Етичного комітету, а також розглянути можливість створення такого підрозділу (на кшталт Етичного комітету), який опікуватиметься питаннями моніторингу реклами лікарських засобів.

Пропозиції будуть сформовані та надані учасникам групи.

 

Про участь представника АВЛУ у складі вказаної робочої групи та регуляторні ініціативи у сфері реклами лікарських засобів Асоціація інформуватиме додатково.

 

 

Додаток.

Проект Закону, наданий учасникам групи для обговорення (автор – Чумак В.Т.) 

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio