На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Про впровадження електронного рецепта на лікарські засоби

 

          30 жовтня 2020 року у МОЗ відбулося розширене засідання робочої групи з питань впровадження електронного рецепта на лікарські засоби, за участі представника АВЛУ.

          Засідання відкрив заступник Міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Кучер Я., який привітав присутніх членів робочої групи з початком роботи та поінформував про те, що широке запровадження електронного рецепта сприятиме підвищенню якості обліку лікарських засобів та розвитку електронної системи охорони здоров’я.

          За даними заступника Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Іващенка І., який поінформував присутніх про мету та цілі розширеного засідання робочої групи, завданням МОЗ є розширення обігу і застосування електронного рецепту на лікарські засоби, зокрема на ті, які підлягають реімбурсації. Іващенко І. звернув увагу присутніх, що запровадження електронного рецепту дозволило б вирішити  існуючі проблеми щодо обігу антибіотиків та їх призначення, а також їх нераціонального використання. 

          Окрім цього, було зазначено про необхідність забезпечення прозорості та підконтрольності операцій під час призначення наркотичних лікарських засобів та обліку видачі препаратів замісної підтримувальної терапії.

          Генеральний директор Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я Карчевич М. повідомила, що Міністерством охорони здоров’я сформовано три робочі групи, які паралельно розпочали роботу:

з впровадження електронної системи управління запасами лікарських засобів та медичних виробів eStock,

          системи менеджменту Державного реєстру лікарських засобів;

          з впровадження електронного рецепта на лікарські засоби. 

          Карчевич М. зазначила про взаємопов’язаність у досягненні цих завдань та звернула увагу, що система “eStock” потребує також вирішення питання щодо ведення реєстру медичних виробів та закладів охорони здоров’я.

Крім того, Карчевич М. поінформувала щодо попередньої згоди Програми розвитку ООН (ПРООН) та БО «100% ЖИТТЯ» надати підтримку роботі проектної команди зазначених проектів, до складу якої увійдуть експерти та бізнес-аналітики, а також представники ДП  «Електронне здоров’я».

          Проектна команда здійснить написання технічного завдання окремо по кожному з цих трьох проектів.

          Наразі ж є потреба в розробці відповідного «Policy paper», який розроблятиметься за допомогою членів даної робочої групи та інших робочих груп та визначатиме конкретні цілі та задачі, стейкхолдерів та питання щодо нормативно-правового регулювання по кожному з напрямів.

          Отримання «Policy paper» дозволить перейти до аналізу відповідних бізнес-процесів та отримання технічного завдання з етапного впровадження модуля електронного рецепту на лікарські засоби.

За словами керівника портфелю проектів ДП «Електронне здоров’я» та проектної команди з розробки «Policy paper» з впровадження модуля електронного рецепту на лікарські засоби Самойлова В., підготовлений проектною командою проект «Policy paper», що визначатиме мету та об’єм робіт, буде подано для розгляду та погодження членам робочої групи, після чого буде розпочато роботу з аудиту бізнес процесів щодо якої планується щотижневе інформування робочої групи.

          Під час обговорення менеджер  Комітету з охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації Дмитро Лур’є відзначив необхідність усестороннього розгляду питань, пов’язаних зокрема з Державним реєстром лікарських засобів, оскільки не врахувавши окремих компонентів кожного з проектів є ризик отримати неузгодженість процесів у майбутньому та запропонував розглянути можливість щодо спільної роботи існуючих робочих груп.

          Головний технічний радник  проекту USAID / SAFEMed («Безпечні та доступні ліки») Лобода Іван відзначив необхідність синхронізованої роботи та зазначив, що Реєстр є окремою сутністю, що виписана в багатьох нормативно-правових актах, який суттєво залежить від шляхів здійснення реєстрації.

          Певні застереження висловила співголова Комітету з питань охорони здоров’я Американської торгівельної Палати з питань охорони здоров’я Бучма М., яка підтримала ідею щодо комплексного підходу в реалізації проекту та згадала про існуючі в минулому домовленості щодо фінансування ПРООН та БО «100% Життя» електронної системи управління запасами лікарських засобів та медичних виробів eStock.

          Також Бучма М. виокремила необхідність узгодженості кожного, підготовленого  проектною командою «Policy paper» між собою, а також узгодження технічного завдання та відповідною послідовністю роботи над реалізацією проектів eStock, електронного реєстру та електронного рецепту з метою створення злагодженої взаємодії між електронними продуктами проектів..

          Підсумовуючи обговорення, генеральний директор Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я М. Карчевич, повідомила, що за підтримки партнерів кілька років тому дійсно розроблялося технічне завдання з впровадження електронної системи управління запасами лікарських засобів та медичних виробів eStock, яке не враховувало існування електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), яка існує зараз, а відтак містить суттєві неточності, які потрібно враховувати під час використання.

          Карчевич М. також зазначила, що до робочої групи з впровадження системи eStock входять представники ПРООН та БО «100% Життя». 

Окремо Карчевич М. окреслила загальну структуру «Policy paper», що розробляється.

          Інформативним був виступ заступника директора з питань реєстрації ДП «Державний експертний центр МОЗ України» К.Кузьменка, який поінформував членів робочої групи про досвід Данії та Литви в частині запровадження електронноого (eCTD) формату та зазначив, що реалізація такого проекту зайняла в цих країнах близько 8 років відзначивши тривалість імплементації таких ініціатив.

          Насамкінець заступник Міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Кучер Я. поінформував присутніх про те, що підготовка усієї проектної документації відбуватиметься виважено з урахуванням усіх наданих пропозицій.

          Кучер Я. нагадав учасникам, що використання вже напрацьованих документів, у тому числі, технічного завдання з впровадження системи eStock має відбуватися відповідно до запровадженої центральної бази даних електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ) з тими функціоналами можливостями та сутностями, які вже є її частинами у зв’язку з тим, що дані мають акумулюватися в захищеному місці.

          Кучер Я. зазначив, що  реалізація проекту з впровадження системи eStock відбувається що з залученням партнерських та донорських організацій паралельно з іншими проектами, пов’язаними з лікарськими засобами.

          Учасники засідання Робочої групи за результатами обговорення, вирішили рекомендувати Міністерству охорони здоров’я України:

створити окремий мережевий засіб для швидкого обміну текстовими повідомленнями в режимі реального часу (чат) для забезпечення оперативної комунікації з членами робочої групи та обміну інформаційними матеріалами;

підготувати та надати членам робочої групи для розгляду та погодження проект «Policy paper» з впровадження електронного рецепта на лікарські засоби.

 

          Асоціація інформуватиме про участь у діяльності робочої групи, зокрема, про проект  «Policy paper» з впровадження електронного рецепта на лікарські засоби, додатково.

__________________

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio