На сьогодні АВЛУ об'єднує 7 провідних виробників ліків України Додати до обраногоДодати до обраного     Мапа сайтуМапа сайту
Новини Про асоціацію Нормативно-правова база Ліцензійні умови Міжнародні стандарти Публікації Питання/Відповідь Контакти

Члени АВЛУ

Архів новин
RSSНовини

Новини

Микола Азаров: Вартість ліків для населення повинна зменшитися на 20-50%

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ

 

Вартість ліків для українців може бути зменшена від 20% до 2 разів. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Микола Азаров, розпочинаючи засідання Кабінету Міністрів.

Глава Уряду нагадав, що Президент України Віктор Янукович поставив перед Урядом ряд завдань на виконання соціальних ініціатив, що дозволить не тільки підняти добробут наших громадян, а й вийти на новий, європейський рівень соціальної політики. Одним з таких завдань, наголосив Прем’єр-міністр, є доступність та якість лікування, в чому першочергову роль відіграє доступність та якість ліків.

«Задля цього ми починаємо підготовку до впровадження європейської практики часткової компенсації вартості ліків (в першу чергу "соціальних"), а також введення референтних (тобто, обґрунтованих, справедливих) цін на медикаменти. У результаті вартість ліків для населення повинна зменшитись від 20% до 2 разів», - заявив Микола Азаров та додав, що зараз громадяни України витрачають на ліки понад 20 млрд. грн. щорічно.

Микола Азаров переконаний, що суттєво здешевити ліки можна, відродивши вітчизняну фармацевтичну галузь, а також запровадивши належні практики роботи дистриб’юторів і аптек. «Левову частку – 70% ринку у вартісному вимірі - у нас, на превеликий жаль, становить імпорт. Тому ми будемо нарощувати власне виробництво ліків, відроджувати зруйновану за попередні роки вітчизняну фармацевтику – і таким чином здешевлювати ліки», - заявив він.

Глава Уряду навів приклад реалізації амплодиміну, вкрай необхідного хворим-гіпертонікам. За його словами, цей препарат у достатній кількості виробляється вітчизняною промисловістю, але при цьому також завозиться в Україну під більше ніж десятком інших назв: «Назва інша – і вже ціна в 5-6, а інколи в 10 разів вища».

Завищення ціни відбувається через ланцюжок посередників, і цю проблему усуне належна практика дистриб’юції, коли між виробником і аптекою є максимум один оптовий посередник.

<< Повернутись
Публікації

Корисні посилання
 


© Copyright, 2024 - АВЛУ
При копіюванні та використанні будь-яких матеріалів з даного сайту, активне посилання на www.avlu.org.ua обов'язкове.
Україна, 01001, Київ,
Костьольна, буд. 7, оф.11.
Контактні телефони : (044) 278-17-02
Designed by Stearling Studio